Verkkosivuston käynnistämisen tarkistuslista

Verkkosivuston käynnistämisen tarkistuslista 2021

Verkkosivuston rakentaminen vuonna 2021 ei ole enää haaste. Käytössäsi on niin paljon työkaluja ja alustoja, että voit rakentaa ammattimaisen näköisen verkkosivuston täysin itse ilman kokemusta verkkosuunnittelusta tai web-kehittäjien apua. Etenkin suosituimmilla alustoilla, kuten WordPressillä, verkkosivuston luominen on vain muutaman tunnin kysymys. Kun verkkosivustosi on valmis, olet varmasti innostunut käynnistämään sen maailman nähtäväksi.
Mutta ennen laukaisua on tehtävä vielä vähän enemmän. Verkkosivuston lanseerauksen toteuttaminen ilman ongelmia ja sen onnistuminen edellyttää, että huolehdit tietyistä asioista. Paras tapa varmistaa, ettet unohda mitään tärkeää elementtiä, kun valmistaudut lanseeraukseen, on laatia verkkosivuston lanseerauksen tarkistuslista.

Jos luot verkkosivustosi WordPressillä, on vielä helpompaa löytää WordPress-sivuston käynnistämisen tarkistuslista, jollaisen olemme laatineet sinulle tässä. Olemme laatineet kattavan verkkosivuston lanseerauksen tarkistuslistan, joka sisältää kaikki tärkeät elementit ja tehtävät, jotka sinun on suoritettava ennen kuin WordPress-sivustosi otetaan käyttöön.

Tässä on siis tehtävälista ennen verkkosivuston perustamista.

1. Varmista, että sinulla on WordPressin varmuuskopiointiratkaisu

Ensimmäinen asia, jonka haluat tehdä, kun työskentelet WordPress-sivuston rakentamisen viimeisellä kierroksella, on varmuuskopiointiratkaisun luominen. Aina on olemassa riski menettää tietoja tai sisältöä yhden pienen virheen takia. Jos jokin menee pieleen, varmuuskopiointimahdollisuus WordPressissä voi olla hengenpelastajasi.

On olemassa monia ilmaisia ja maksullisia WordPress varmuuskopiointi plugins saatavilla, joiden käyttöönotto vie vain muutaman minuutin. Voit käyttää jotakin näistä liitännäisistä tallentaaksesi varmuuskopiot automaattisesti pilveen säännöllisesti.

Voit halutessasi kopioida ja tallentaa tiedostot myös manuaalisesti, mutta se olisi hieman ylimääräistä työtä, jota voit välttää. Jotkin web-isännät tarjoavat myös varmuuskopiointiratkaisuja. Olisi hyvä idea valita webhost, joka tarjoaa oletuksena varmuuskopiointiratkaisun, jotta sinun ei tarvitse huolehtia mistään. Onnettomuuden sattuessa voit palauttaa sivustosi entiselleen muutamalla napsautuksella.

2. Tarkista, toimiiko SSL-sertifikaattisi

Turvallinen verkkosivusto on yksi tärkeimmistä prioriteeteista. Jotta ihmiset luottavat sivustoosi, on tärkeää, että tiedonsiirto on suojattu HTTPS:n avulla. Jotta voit käyttää HTTPS:ää, sinulla on oltava SSL- eli Secure Sockets Layer -varmenne. SSL-sertifikaatti vahvistaa sivustosi identiteetin ja mahdollistaa HTTPS:n käytön. Useimmat isännät tarjoavat ilmaisia SSL-varmenteita, jotka voidaan asentaa muutamalla napsautuksella isännän kojelaudassa.

Jos isäntäsi ei kuitenkaan tarjoa SSL-sertifikaattia, voit aina käyttää kolmannen osapuolen palvelua ja asentaa sen manuaalisesti.

3. Luo mukautettu 404-sivu

Jos käynnistät uuden WordPress-sivuston, 404-sivun ei pitäisi olla ongelma. Sivuston kasvaessa tulee kuitenkin sivuja ja URL-osoitteita, jotka ovat muuttuneet eikä niitä enää ole alkuperäisissä paikoissaan. 404-virhe syntyy, kun kävijä yrittää siirtyä sivulle, jota ei ole olemassa. Se voi ilmetä myös, jos kävijä kirjoittaa URL-osoitteen väärin. Mukautetun 404-sivun avulla voit ohjata kävijät oikeaan suuntaan, jotta he löytävät etsimänsä, mikä parantaa käyttäjäkokemusta.

Mukautetut 404-sivut on kirjoitettava selkeällä ja yksinkertaisella kielellä. Sivuilla pitäisi myös olla hakupalkki, jotta käyttäjät voivat siirtyä etsimälleen sivulle. Myös linkin lisääminen kotisivuillesi ja yhteystietoihin voi olla käyttäjälle hyödyllistä. Voit luoda mukautettuja 404-sivuja melko helposti Elementor Pro.

4. Testaa sivuston navigointi ja sisäiset linkit

Toinen tärkeä tekijä, joka voi pilata käyttäjäkokemuksen, on rikkinäiset sisäiset linkit. Sivustollasi navigoinnin pitäisi olla saumatonta, ja sitä varten sinun on korjattava kaikki rikkinäiset linkit, jotka ovat saattaneet syntyä verkkosivuston kehitysprosessin aikana.

Vaikka ei ehkä ole mahdollista tarkistaa linkkiä jokaiselle sivustosi sivulle, on olemassa monia verkkotyökaluja, jotka voivat auttaa sinua siinä. Aja koko verkkosivusto työkalun läpi ja anna sen tarkistaa, onko rikkinäisiä linkkejä. Tulokset ovat edessäsi muutamassa minuutissa.

Toinen hyvä tapa välttää rikkinäisiä linkkejä on käyttää suhteellisia URL-osoitteita absoluuttisten URL-osoitteiden sijaan. Jos sivustosi on esimerkiksi https://xyz.com ja tarvitset URL-osoitteen, joka linkittää Tietoja meistä -sivulle, absoluuttinen URL-osoite olisi esimerkiksi seuraava <a href=/fi/”https://xyz.com/about-us”/>. Ja suhteellinen URL-osoite olisi <a href=/fi/”/about-us”/>.

Suhteellisen URL-osoitteen avulla voit muuttaa sivustosi perus-URL-osoitetta vaikuttamatta muiden sivujen URL-osoitteisiin.

5. Varmista, että kaikki sivut ovat valmiit

Kaikki keskeneräisen tai epätäydellisen näköiset sivut voivat olla huono asia WordPress-sivustosi maineen ja luotettavuuden kannalta. Siksi on tärkeää tarkistaa, että verkkosivustollasi on kaikki tarvittavat sivut ja että jokaisella sivulla on kaikki tarvittava sisältö.

Tältä osin WordPress-sivustoa rakennettaessa on hyvä suunnitella etukäteen. Usein web-suunnitteluun vasta-alkajalle voi olla vaikeaa päättää, mitkä sivut kannattaa säilyttää ja mitkä jättää pois. Niinpä sivustolla on lopulta useita sivuja, joihin ei ole paljon lisättävää.

Tämän välttämiseksi sinun on tiedettävä, mitä keskeisiä sivuja verkkosivustosi tarvitsee sen tarkoituksesta riippuen.

Joitakin keskeisiä sivuja, jotka jokaisella uudella verkkosivustolla on oltava, ovat -

  • Kotisivu - Varmista, että se kertoo selkeästi, millaisia palveluja tai tuotteita tarjoat, sisältää valikon ja linkit sivuston muille sivuille sekä asianmukaiset CTA-kohteet.
  • Tietoja-sivu - tämän sivun tulisi kertoa kävijälle kaikki brändistäsi ja yrityksestäsi.
  • Tuotteet/palvelut -sivun pitäisi sisältää tuoteluettelosi tai palvelusi ja niiden ominaisuudet.
  • Yhteydenottosivu - Varmista, että yhteystietosi ovat ajan tasalla ja oikein. Tämä on tärkeää luottamuksen rakentamisen kannalta
  • Blogisivu - Tämä ei välttämättä koske kaikkia verkkosivustoja, mutta jos sinulla on blogi, tätä sivua tulisi päivittää säännöllisesti.

6. Tarkista sisältösi virheiden varalta

Sivustollasi julkaisemasi sisältö kertoo paljon siitä, kuinka ammattimainen olet. Kaikki virheet tai kirjoitusvirheet sisältö tai kopio voi olla paitsi kiusallista myös huonoa brändisi maineelle. Tarkista siis mahdolliset virheet, ennen kuin WordPress-sivustosi käynnistyy. Keskity kielioppiin, oikeinkirjoitukseen, sisällön päällekkäisyyksiin, muotoon ja rakenteeseen. Varmista, että sinulla on riittävästi asiaankuuluvia kuvia ja grafiikkaa, jotka rikkovat tekstin yksitoikkoisuutta kaikilla sivuilla.

7. Poista tyhjä sisältö

Yksi asia, joka voi helposti unohtua, kun työskentelet web-suunnittelun parissa, on poistaa kaikki tyhjä sisältö sivustolta ennen sen käynnistämistä. Lisäämme usein tekstin ja kuvien paikanvartijoita sinne, mihin haluamme lisätä sisältöä myöhemmin. Jos sinun ei ole tarvinnut lisätä sisältöä kyseisiin paikkoihin etkä ole käynyt sivuilla uudelleen ennen verkkosivuston julkaisua, paikanvaraaja-sisältö voidaan jättää sellaisenaan.

Varmista, että poistat kaiken, minkä ei pitäisi olla sivuilla, ennen kuin otat WordPress-sivuston käyttöön.

8. Poista ei-toivotut liitännäiset, kuvat, sivut/postaukset.

Ei ole mitään syytä säilyttää liitännäisiä, kuvia, sivuja/virkaa, jos et aio käyttää niitä. Nuo ei-toivotut elementit hidastavat sivustosi puhetta, mutta tekevät hallinnoinnista vaikeaa.

Käyttämättömien elementtien poistaminen on yksi helpoimmista tavoista vapauttaa tallennustilaa ja pitää sivustosi parhaalla mahdollisella tavalla toimivana. Ja vielä sivuston käynnistämisen jälkeenkin siivous kannattaa tehdä muutaman kuukauden välein. 

9. Päivitä CMS-järjestelmäsi

CMS voi olla todella kätevä erityisesti aloitteleville verkkosuunnittelijoille. CMS eli sisällönhallintajärjestelmä voi huolehtia verkkosivujen ja blogien sisällön luomisesta, hallinnasta ja päivittämisestä.

WordPress itsessään on yksi suosituimmista CMS-alustoista, ja jos luot verkkosivustosi WordPressillä, sinun ei tarvitse huolehtia paljoa. Varmista vain, että päivität ohjelmistoa aika ajoin, jotta voit nauttia kaikista uusimmista ominaisuuksista päivitetyissä versioissa.

10. Tarkista verkkosivustosi mobiililaitteella

Nykyään on erittäin tärkeää, että verkkosuunnittelu on mobiiliystävällistä. Yhä useammat ihmiset selaavat internetiä mobiililaitteilla, joten verkkosivustosi on tarjottava myös mobiilikäyttäjille saumaton käyttökokemus. Jos haluat optimoida WordPress-sivustosi mobiililaitteille, sinun on varmistettava, että kaikki elementit, mukaan lukien teksti, kuvat ja grafiikka, on optimoitu mobiilinäyttöä varten. Työpöytäsivuston kanssa on vaikea olla vuorovaikutuksessa mobiilinäytöillä, ja se voi maksaa sinulle arvokasta liikennettä.

Voit tarkistaa verkkosivustosi mobiiliystävällisyyden manuaalisesti selaamalla sitä mobiililaitteella. Tai voit käyttää työkaluja, kuten Googlen mobiiliystävällisyystestiä, jonka voit suorittaa sivustollesi ilmaiseksi.

11. Tarkista XML-sitemap

Sinun on täytynyt luoda sivustokartta jo aivan verkkosuunnitteluprosessin alussa. XML-sitemap on tiedosto, joka sisältää kaikki URL-osoitteet, jotka haluat hakukoneiden indeksoivan sivustollasi. Se on tärkeää, jotta voit varmistaa, ettei sivustosi keskeisiä sivuja jää huomaamatta, kun Google indeksoi sivustosi ja ne voivat näkyä hakukoneiden tuloksissa.

Jos haluat hallita, kuinka usein XML-sitemappi lähetetään Googlelle, voit asentaa Google XML Sitemaps -lisäosan WordPressiin. Se automatisoi lähetysprosessin lähettämisen aina, kun sivustollasi julkaistaan uusi sivu.

12. Tarkista, toimiiko sivusto oikein eri selaimilla.

Hyvän verkkosivuston pitäisi toimia yhtä hyvin kaikilla suosituilla selaimilla. Se lisää käyttäjäkokemusta ja tuo sivustollesi myös lisää liikennettä. Tarkista siis WordPress-sivustosi yhteensopivuus kaikkien yleisimpien selainten kanssa.

Manuaalinen testaus riittää hyvin, sillä tuskin on olemassa kolmea tai neljää suosituinta selainta, joita varten sinun on testattava. On kuitenkin olemassa verkkopalveluja, kuten BrowserShots tai BrowserStack Screenshots, joita voit käyttää myös, jos haluat suorittaa testejä useammalla selaimella.

13. Tarkista verkkosivustosi latausnopeus

Verkkosivustosi suorituskyky riippuu myös sen latausnopeudesta. Latausnopeus ei ole tekijä, joka parantaa käyttäjäkokemusta, vaan Google käyttää sitä myös sivustojen luokittelussa. On siis tärkeää testata ja optimoida verkkosivuston latausnopeus ennen julkaisua.

Voit parantaa WordPress-sivuston latausnopeutta asentamalla välimuistilaajennuksen. Sen avulla käyttäjän selaimessa olevat tietyt tiedostot voidaan tallentaa välimuistiin, jotta sivustosi latautuu nopeammin, kun hän seuraavan kerran vierailee sivustollasi. Muita vaihtoehtoja nopeuden parantamiseen ovat kuvien ja videoiden optimointi, CDN:ien asentaminen ja hyvän hosting-palvelun valitseminen.

14. Varmista, että hakukoneiden indeksointi on sallittu

Kun sivustoa vielä kehitetään, on yleensä suositeltavaa pitää hakukoneindeksointi poissa käytöstä, jotta sivusto ei näy hakutuloksissa, kun se on vielä rakenteilla. Mutta kun olet aikeissa julkaista valmiin verkkosivuston, älä unohda ottaa hakukoneindeksointia uudelleen käyttöön.

Asetusten muuttaminen WordPressissä on erittäin helppoa. Mene vain Asetusten lukemiin ja poista rasti "Hakukonenäkyvyys" -ruutua vasten.

15. Tarkista hakukoneoptimointi ja lisää metatietoja kaikille sivuille

Jotta verkkosivustosi sijoittuisi paremmin hakutuloksissa, hakukoneoptimointi on välttämätöntä. Varmista, että sivuston SEO on oikeassa. Tarkista, oletko lisännyt metaotsikot ja metakuvaukset jokaiselle sivulle. Varmista, että sisältö on avainsana optimoitu, URL-osoitteet ovat hakukoneystävällisiä ja kaikki sivut ovat indeksoitavissa.

WordPress-sivustollasi voit käyttää SEO-lisäosaa, kuten Rank Math, optimoidaksesi sivustosi hakuja varten.

16. Testaa kaikki lomakkeet

Verkkosivuston lomakkeet ovat yhtä tärkeitä kuin sisältö. Useimmilla verkkosivustoilla on nykyään yhteydenottolomakkeita, rekisteröitymislomakkeita, rekisteröintilomakkeita ja paljon muuta. Varmista ennen WordPress-sivustosi käynnistämistä, että kaikki lomakkeet näkyvät ja toimivat oikein. Varmista, että lomakkeiden keräämät tiedot tallennetaan tehokkaasti. Lähetä muutama testilähetys. Käytä joitakin esimerkkisähköpostitunnuksia tarkistaaksesi, luodaanko lomakkeilla sähköpostilistat oikein. Tarkista myös, oletko määrittänyt kullekin lomakkeelle mukautetun vahvistusviestin ja toimitetaanko se käyttäjien sähköpostitunnuksiin.

17. Testaa kaikki sosiaaliset integraatiot

Varmista, että olet lisännyt verkkosivuillesi sosiaalisen jakamisen vaihtoehtoja, ja tarkista, että ne toimivat oikein. Tarkista, linkittävätkö ne oikeille sivuille, oletko lisännyt kaikki tärkeät sosiaalisen median painikkeet ja toimiiko jakotoiminto oikein.

18. Asenna web-analytiikka

Web-analytiikka voi auttaa sinua seuraamaan sivustosi suorituskykyä ja tekemään parempia päätöksiä sen parantamiseksi. Se näyttää yleensä saamasi liikenteen määrän, käyttäjien käyttäytymisen, demografiset tiedot ja paljon muuta. WordPress-sivustojen analytiikkatyökalu on Google Analytics. Se on ilmainen työkalu, jonka voit integroida WordPressiin saadaksesi kaikki tärkeät tiedot ja reaaliaikaiset tilastot sivustosi suorituskyvystä.

19. Sivuston sähköpostin määrittäminen

Sinun on määritettävä WordPress-verkkosivustollesi sähköpostiosoite, johon voit lähettää transaktiosähköposteja. Verkkosivuston ja sähköpostin isännöinti samassa isännöintipalvelussa voi aiheuttaa ongelmia, sillä sähköpostisi ei toimi, jos verkkosivustosi on alhaalla. Jotkin isännät poistavat sähköpostien lähettämisen palvelimeltaan kokonaan käytöstä.

Voit käyttää sähköpostin lähetyspalvelua ja WordPressin SMTP-liitännäistä tai käyttää eri hosting-palveluntarjoajia verkkosivustollesi ja sähköpostillesi.

20. Varmista, että permalinkkisi on optimoitu

Tarkista permalinkkisi ja varmista, että ne on optimoitu SEO:n kannalta. Sivun sisältöä kuvaavat linkit ovat yleensä helppolukuisia ja hakukoneiden kannalta hyviä. Ne antavat käyttäjille ja hakukoneille enemmän tietoa verkkosivusta.

Esimerkiksi, https://xyz.com/?p=69384 ei ole yhtä hyödyllinen kuin https://xyz.com/website-launch-checklist-2021.

Jälkimmäinen on optimoidumpi permalinkki, ja juuri tällaista rakennetta haluat noudattaa.

21. Varmista, että oikeudelliset sivut ja käytännöt on määritetty oikein.

Lopuksi, älä unohda käyttää jonkin verran aikaa oikeudellisiin asioihin verkkosivuston käynnistämisen tarkistuslistalla. Varmista, että käyttöehdot ovat saatavilla verkkosivustolla. Myös tietosuojaselosteet olisi sisällytettävä, jotta käyttäjien luottamus rakentuisi. Varmista, että sivusto on tietosuojasäännösten mukainen ja sisältää evästesuostumuksen.

On olemassa useita WordPress-liitännäisiä, jotka voivat auttaa sinua näissä oikeudellisissa asioissa ja yksinkertaistaa sääntöjen noudattamista.

Päätelmä

Saattaa tuntua siltä, että työ on ohi, kun verkkosivusto on suunniteltu ja kehitetty ja valmis käyttöönotettavaksi. Mutta vaikka suuri osa työstä on jo tehty, jokaisen yksityiskohdan tarkistaminen ennen verkkosivuston julkaisua on aivan yhtä tärkeää. Verkkosivuston käynnistämisen tarkistuslista voi helpottaa tätä tehtävää.

Mene siis eteenpäin ja tee tästä WordPress-sivuston käynnistyksen tarkistuslistasta omasi.

Haluatko oppia lisää verkkosuunnittelusta, hakukoneoptimoinnista ja digitaalisesta markkinoinnista? Meillä Sisu Digital:llä on paljon muita hyödyllisiä resursseja sinulle. Voimme auttaa sinua verkkosivuston suunnittelu ja kehittäminen myös. Monet startup-yritykset ja pk-yritykset eri puolilla maailmaa ovat saavuttaneet hienoja tuloksia digitaalisten ratkaisujemme avulla. Ota yhteyttä meihin saadaksesi lisätietoja maailmanluokan verkkosuunnittelupalvelustamme.

Jaa tämä viesti

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä
Jaa email:ssä

Piditkö tästä artikkelista?

Meillä on paljon enemmän! Liity sähköpostilistallemme ja saat uusimmat uutiset ja artikkelit suoraan sähköpostiisi viikoittain.

Lisää viestejä