avainsanatutkimusopas - aloittelijoille - 2021

Opas avainsanatutkimukseen aloittelijalle (2021 päivitetty)

Lopullinen opas avainsanatutkimukseen aloittelijalle 2021-versio. Oppaassa selitetään avainsanatutkimuksen peruskäsitteet, mistä löytää ja miten valita oikea avainsana SEO-kampanjaan.

Onko SEO-maailma sinulle uusi? Törmäätkö avainsanatutkimuksen käsitteeseen, mutta et tiedä, miten aloittaa? Tämä artikkeli on sinua varten, sillä selitämme kaikki tärkeät käsitteet, jotka sinun on tiedettävä löytääksesi parhaan avainsanan SEO-suunnitelmaasi.

Opas kattaa 

  1. Avainsanatutkimuksen perusteet
  2. Mistä löytää avainsanaidea
  3. Miten valita oikea avainsana
  4. Bonusvinkkejä ja strategioita

Avainsanatutkimuksen perusteet

Miksi avainsanatutkimus on tärkeää

SEO-avainsanalla tarkoitetaan lausetta tai termiä, jota ihmiset käyttävät hakukoneissa. Kun optimoit sisältösi näiden avainsanojen ympärille, verkkosivustosi sijoittuu korkeammalle kyseisillä termeillä. Faktat todistivat, että SEO:ssa avainsanatutkimus on tärkein ja arvokkain toiminto, joka vaikuttaa kaikkiin muihin SEO-tehtäviin. Avainsanatutkimus tarjoaa tietoa asiakkaiden käyttäytymisestä: mitä ihmiset etsivät ja miten. Avainsanatutkimus tuo SEO-toiminnalle suunnan, mihin kannattaa mennä ja mitä välttää.

Hakukone, kuten Google, kehittyy koko ajan tarjotakseen käyttäjille parhaat tulokset. Google ei ainoastaan tarjoa käyttäjän etsimää tietoa, vaan myös ennustaa haun taustalla olevan aikomuksen. Google esimerkiksi huomaa, että hakukyselyä "tietokone" seuraa suuri määrä hakukyselyjä "mistä ostaa tietokoneita verkosta". Se tarkoittaa, että ihmiset, jotka hakevat termiä "tietokone", eivät etsi vain tietokoneen määritelmää, vaan he haluavat todennäköisesti ostaa tietokoneen verkosta. Tässä tapauksessa verkkokaupan sivut, jotka on optimoitu hyvin sanalle "tietokone", sijoittuvat mahdollisesti hyvin Googleen termillä "mistä ostaa tietokoneen verkossa", vaikka sanonta "mistä ostaa tietokoneen verkossa" ei varsinaisesti esiintyisikään sivustolla.

Täsmällinen hakulause ei kuitenkaan ole yhtä tärkeää kuin se, että ymmärrät haun taustalla olevan tarkoituksen. Avainsanatutkimusprosessissa ei ole kyse vain tarkan sanan löytämisestä, vaan myös siitä, että ymmärretään, mitä asiakkaat todella haluavat, ja tuotetaan laadukasta sisältöä, joka palvelee tätä tarvetta.

Miten asiakas tekee tutkimusta internetissä

Hakuvaiheet

Käyttäjän hakukysely voidaan luokitella asiakkaan hakuvaiheiden perusteella.

Hakuvaiheet

Hakuvaiheet kuvaavat etenemistä yleisestä kiinnostuksesta tiettyyn vaihtoehtoon. Nick haluaa tietokoneen. Hän aloittaa haun hakusanalla "hyvä tietokone ostaa". Arvioituaan kaikki vaihtoehdot hän tajuaa, että hän tarvitsee graafiseen suunnitteluun erikoistuneen kannettavan tietokoneen. Hän suorittaa uuden haun hakusanalla "kannettava tietokone suunnittelijoille". Toistettuaan prosessin muutaman kerran ja vähitellen puhdistauduttuaan vaihtoehdoista Nick tietää tarkalleen, minkä kannettavan tietokoneen hän hankkii. Tässä vaiheessa Nick jatkaa tarkan tuotemerkin ja mallin etsimistä. Kaikki Nickin prosessin aikana käyttämät hakukyselyt voidaan luokitella seuraavasti:

Hakukyselyn tyypit
Hakukyselyn tyypit

SEO-näkyvyys on tarpeen missä tahansa hakuvaiheessa, mutta erityisen hyödyllistä se on ostovaiheessa, kun asiakas etsii aktiivisesti ostaakseen tuotteen/palvelun. Avainsanojen keskittäminen vain transaktiokyselyyn rajoittaa kuitenkin tavoittavuuttasi. Arviointi- ja mieltymysvaiheessa SEO-näkyvyys auttaa asiakasta tunnistamaan ja muistamaan sivustosi, mikä voi mahdollisesti muuttua myöhemmin ostotoimeksi.

Asiakaspersoonan rakentaminen

Asiakaspersoonan luominen on erittäin tärkeä vaihe avainsanatutkimuksessa. Valitettavasti monilla ihmisillä on taipumus jättää se huomiotta ja siirtyä suoraan avainsanalistan luomiseen. On kaksi syytä, miksi tätä virhettä kannattaa ehdottomasti välttää.

Ensinnäkin ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan internetissä eivätkä etsi juuri sitä, mitä sinä myyt. Henkilö, joka haluaa ostaa kitaran, ei etsi vain yhtä tiettyä kitaraa. Hän käyttää aikaa myös siihen, miten kitaraa soitetaan, miten jousia korjataan, kitaristien ryhmäkeskusteluihin jne. Asiakaspersoonan ymmärtäminen on avainasemassa, kun haluat tietää, miten kohdeasiakkaasi viettää aikaa internetissä.

Toinen syy on se, että on olemassa tekijöitä, jotka vaikuttavat internetiä käyttävien ihmisten sanastoon. Ikä-, alue- ja sukupuolierot johtavat eroihin kielessä. Haluatko myydä nuorille asiakkaille? Opi heidän internetissä käyttämänsä slangi.

Asiakaspersoonan luominen tarkoittaa sellaisen henkilön luomista, jolla on yhtä paljon yksityiskohtia kuin kohdeasiakkaallasi. Mitä tarkempi persoonaprofiili on, sitä helpompi sinun on ymmärtää käyttäjän käyttäytymistä.

Mistä löytää avainsanaidea

On suositeltavaa aloittaa useiden avainsanaideoiden avulla, analysoida ja valita niistä yrityksesi kannalta paras. Avainsanapooliin on monia tapoja, ja saatat haluta yhdistää kaikki lähestymistavat.

Ryhmän aivoriihi

Aivoriihiosasto tiimissä on hyvä tapa aloittaa. Saat ideoita henkilöltä, joka tuntee tuotteesi/palvelusi tai jolla on suora yhteys asiakkaisiin. Aivoriihessä saatujen raakojen ideoiden avulla analysoit vaihtoehtoja tarkemmin avainsanatutkimustyökalujen avulla.

"Search related to" -osio tai ehdotettu aihe hakukoneissa

Hakukone itsessään on hyvä lähde avainsanaideoille. Kun kirjoitat mieleisesi avainsanan Googleen, saat listan mahdollisista avainsanoista tulossivun alareunassa olevaan "Search related to" -osioon. Napsautat yhtä tuloksista, jatkat vierittämistä "Search related to" -osioon, ja saat toisen sanaluettelon.

Avainsana-tutkimus-Google-hakuun liittyvä

Googlen ja YouTuben ehdotukset tai automaattiset täydennystoiminnot ovat myös loistava lähde termien löytämiseksi, joita ihmiset todella etsivät.

Avainsana-tutkimus-Google-ehdotuksen avulla

Haku, jossa on * (tähti) ennen sanaa, antaa sinulle enemmän yhdistelmiä sanalle.

Avainsana-tutkimus-Google-ehdotuksen avulla

Joitakin muita sivustoja, jotka ovat loistava ideoiden lähde, ovat Wikipedia, Reddit ja foorumit/ryhmäkeskustelut. Ryhmäkeskustelu on erittäin hyödyllinen, kun haluat tietää tarkalleen, mistä ongelmasta kohdeasiakkaasi on huolissaan.

Avainsanatutkimustyökalut

Markkinoilla on saatavilla paljon SEO-avainsanatutkimustyökaluja. Ne eivät ainoastaan anna avainsanaehdotuksia, vaan myös arvioivat näitä sanoja. On tärkeää valita luotettavin työkalu, joka kerää tietoja kohdeyleisöstäsi. Mainittavia suosittuja sivustoja/työkaluja markkinoilla ovat Google Trends, Google Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush, Ahrefs, Alexa, SimilarWeb, Followerwonk, ExplodingTopics.com, Keyword Surfer... Kerro meille, jos tarvitset yksityiskohtaisen oppaan näistä työkaluista. Jokaisessa työkalussa on hyviä ja huonoja puolia, joista esitämme lyhyen vertailun markkinoiden suosituimpien työkalujen välillä.

Avainsanatutkimustyökalut
Avainsanatutkimustyökalut

Google Keyword Planner on hyvä alku SEO-aloittelijoille. KWFinder on täydellinen hintaansa nähden, sopii pk-yrityksille ja yrittäjille. Jos suhtaudut SEO:hon vakavasti, SEMRush ja Ahrefs ovat välttämättömiä. Saattaa viedä jonkin aikaa tottua ja valita parhaat työkalut. Aluksi on tärkeää ymmärtää, mitä tietoja tarvitset näistä työkaluista oikean avainsanan valitsemiseksi. 

Miten valita oikea avainsana

Avainsana vaikeus

Avainsanan vaikeus tarkoittaa sitä, kuinka vaikeaa on sijoittua Googlen orgaanisissa hakutuloksissa kyseisellä hakusanalla. Haluat avainsanan, jolla ei ole paljon kilpailua, jotta sivustollasi on paremmat mahdollisuudet saada parempi sijoitus. Avainsanatutkimustyökalu voi antaa sinulle joitakin lukuja sanan kilpailutasosta, mutta muista, että tulos ei ole 100% tarkka.

Avainsanatyypit

Pituuden perusteella avainsanat voidaan jakaa kolmeen ryhmään. 

Päällikön toimikausi: yhden sanan avainsana. Tämäntyyppinen avainsana on helppo löytää, ja sen hakuvolyymi on suuri, mutta se on myös erittäin kilpailukykyinen. Esim. kengät.

Runko avainsana: 2-3 sanan lause. Se on tarkempi kuin päätermi, jolla on kunnollinen hakumäärä. Esim. vaelluskengät.

Pitkähäntäinen avainsana: pitkä, yli 3 sanan lause. Tämäntyyppiset avainsanat ovat hyvin spesifisiä ja niillä on vähän kilpailua. Esim. parhaat vaelluskengät naisille.

Pitkähäntäinen avainsana johtaa todistetusti korkeaan konversioasteeseen. Koska kilpailu on heikkoa, pitkähäntäinen avainsana on ihanteellinen SEO-näkyvyyden kannalta erityisesti uusille ja pienille yrityksille. Tämäntyyppistä avainsanaa on kuitenkin myös vaikeampi tunnistaa verrattuna head termiin tai body keywordiin.

Hakumäärä

Avainsanan hakumäärä on tilasto siitä, kuinka moni ihminen etsii kyseistä sanaa. Haluat avainsanan, jolla on suuri hakuvolyymi. Muista, että se, miten hakumäärää pidetään heikkona tai vahvana kullakin toimialalla, on erilainen, joten hanki yleiskuva markkinoista ennen kuin teet mitään arvioita. Hakusana, jolla on suuri hakuvolyymi, tarkoittaa yleensä myös suurta kilpailua, joten sivustosi tarvitsee enemmän työtä saadakseen paremman sijoituksen.

Trendit

Haluat trendikkään avainsanan, joka houkuttelee ihmisiä. Avainsanatrendi muuttuu ajan myötä ja maantieteellisesti, joten varmista, että valitset nykyisen trenditrendin, jonka suosio on juuri nyt kasvussa, etkä katoamassa olevaa.

Merkitys

Ei ole mitään järkeä käyttää trenditietoista avainsanaa, joka ei liity mitenkään sivusi sisältöön. Kuten edellä on selitetty, Google näyttää tulokset käyttäjän tarkoituksen perusteella. Sisältösi sijoittuu hakusanalla vain, jos se todella palvelee käyttäjän tarvetta.

CPC (Kustannukset per klikkaus)

Kustannus per klikkaus -indikaattori kertoo, käyttävätkö ihmiset, jotka etsivät kyseistä avainsanaa, rahaa vai eivät? Jos avainsanalla on hyvä hakuvolyymi, mutta se ei johda kauppaan, siihen ei kannata investoida. Haluat ansaintapotentiaalisen avainsanan, joka voi tuoda hyvän konversioluvun.

Avainsanojen kysynnän kausivaihtelut

Yksi tärkeä huomio avainsanatutkimusprosessissa on se, että avainsanojen käyttö vaihtelee merkittävästi ajan myötä. Muista ottaa tämä tekijä huomioon strategiassasi. Joka vuosi hakukyselyjen määrä hakusanalla "uimapuvut" kasvaa ennen kesää ja kesän aikana ja vähenee kylmänä vuodenaikana. Tai lahjojen haku on korkealla lomakautena, ei koko ajan vuoden aikana. Kun ymmärrät kaavat, sinulla on hyvät valmiudet valmistautua näihin kausiluonteisiin trenditietoisiin avainsanoihin.

Bonusvinkkejä ja strategioita

Tässä vaiheessa olet jo löytänyt täydellisen avainsanan yrityksellesi. Onnittelut! On suositeltavaa arvioida avainsanasi uudelleen muutaman kuukauden välein, esimerkiksi kerran neljännesvuosittain. Näin voit varmistaa, että sinulla on aina trenditietoinen, hyvin toimiva avainsana. Seuraavaksi sinun on laadittava hyvä strategia kyseisen avainsanan optimoimiseksi. Tässä on muutamia taktiikoita, jotka voit ottaa käyttöön heti.

Laadukkaan sisällön tuottaminen avainsanan ympärille

Google suosii pitkää ja yksityiskohtaista sisältöä, koska se haluaa antaa käyttäjille parhaat hakutulokset. Laadukas sisältö tuo arvokasta tietoa ja sitä on miellyttävä kuluttaa. Lisäksi sivustosi voi saada paremman sijoituksen, jos pystyt tarjoamaan ainutlaatuista sisältöä, joka tuo markkinoille jotain uutta. Se ei ole helppo tehtävä. Mutta kaikki vaivannäkö täydellisen avainsanan löytämiseksi on turhaa, jos sisältöä ei oteta vakavasti. Olemme julkaisseet postauksen tehokas copywriting, jossa annetaan hyödyllisiä vinkkejä laadukkaan sisällön tuottamiseen.

Avainsanan mainitseminen the otsikko

Se voi olla yksi vanhanaikaisimmista avainsanaoptimoinnin taktiikoista. Ja siitä on varmasti edelleen hyötyä. Kun kirjoitat blogikirjoitusta, muista mainita tärkein avainsanasi otsikossa, kuvauksessa ja ensimmäisissä 100-150 sanassa. Syynä tähän on se, että Google antaa enemmän painoarvoa lauseelle, joka näkyy varhaisessa vaiheessa sivulla. Googlen on siis helpompi tunnistaa, että sisältösi on tietyn avainsanan ympärillä, jos lataat avainsanan avauslauseisiin ja -kappaleisiin.

Sisällön optimointi synonyymien ja niihin liittyvien avainsanojen ympärille

Tärkein avainsana ei tarkoita, että sinun on pidettävä kiinni täsmällisestä termistä koko ajan. Sisällön optimointi synonyymeillä ja läheisesti toisiinsa liittyvillä avainsanoilla tuottaa todistetusti myönteisiä tuloksia. Koska ihmiset voivat käyttää hakukyselyssä erilaisia sanoja ja yhdistelmiä, on viisasta olla rajoittumatta vain yhteen tiettyyn sanaan.

Nyt sinulla on se, tarvittava opas avainsanatutkimukseen. Avainsanatutkimusprosessi vaatii paljon työtä, mutta on varmasti palkitsevaa. Kun teet sen oikein, näet varmasti positiivisia tuloksia SEO-toiminnassasi.

Oppaamme on antanut sinulle perustiedot, joiden avulla voit menestyä avainsanatutkimuksessa. Keskustelemme mielellämme tai vastaamme mielellämme kaikkiin aiheeseen liittyviin kysymyksiisi. Mikä tehtävä on sinulle vaikein? Mihin tarvitset lisäohjeita? Meillä on toinen blogi aiheesta paikallinen hakukoneoptimointi joka voi olla mielenkiintoinen sinulle.

Tarkista verkkosivujemme muu sisältö saadaksesi lisää markkinointiin liittyviä oivalluksia. 

Jaa tämä viesti

Jaa linkedin:ssä
Jaa facebook:ssä
Jaa twitter:ssä
Jaa email:ssä

Piditkö tästä artikkelista?

Meillä on paljon enemmän! Liity sähköpostilistallemme ja saat uusimmat uutiset ja artikkelit suoraan sähköpostiisi viikoittain.

Lisää viestejä

It has come to our attention that some individuals are falsely using our name, Sisu Digital to scam people on Telegram. We want to make it clear that we have no connection with these scammers, nor do we endorse their actions. We do not offer any shady, questionable jobs or hire people for such activities. If you encounter any suspicious activity, report it immediately. We are not responsible for any consequences if you follow the scammers. Be smart and take care of yourself!