nyckelord-sökguide för nybörjare-2021

En guide till sökordsforskning för nybörjare (2021 uppdaterad)

Den ultimata guiden till sökordsforskning för nybörjare 2021 version. Guiden förklarar de grundläggande begreppen för sökordsforskning, var du kan hitta och hur du väljer rätt sökord för din SEO-kampanj.

Är SEO-världen ny för dig? Stöter du på begreppet sökordsforskning men vet inte hur du ska börja? Den här artikeln är för dig, eftersom vi kommer att förklara alla viktiga begrepp du behöver känna till för att hitta det bästa nyckelordet för din SEO-plan.

Vägledningen omfattar följande 

  1. Grunderna för sökordsforskning
  2. Var hittar du nyckelord?
  3. Hur man väljer rätt nyckelord
  4. Tips och strategier för bonusar

Grunderna för sökordsforskning

Varför sökordsforskning är viktigt

Ett SEO-nyckelord är en fras/term som människor använder i sökmotorer. När du optimerar ditt innehåll kring dessa nyckelord kommer din webbplats att rankas högre för dessa termer. Fakta har visat att inom SEO är sökordsforskning den viktigaste och mest värdefulla aktiviteten som påverkar alla andra SEO-uppgifter. Nyckelordsforskning ger en inblick i kundernas beteenden: vad människor söker efter och hur. Nyckelordsforskning ger vägledning för SEO-verksamheten om var man ska gå och vad man ska undvika.

Sökmotorn, som Google, utvecklas hela tiden för att ge användarna de bästa resultaten. Google tillhandahåller inte bara den information som användaren söker utan förutspår också avsikten bakom sökningen. Google märker till exempel att sökfrågan på "dator" följs av ett stort antal sökfrågor om "var man kan köpa datorer online". Det betyder att människor som söker på termen "dator" inte bara söker efter definitionen av dator, utan förmodligen vill de köpa en dator online. I det här fallet kommer e-handelssidor som är väl optimerade för frasen "dator" potentiellt att rankas bra på Google för termen "var man kan köpa dator på nätet", även om frasen "var man kan köpa dator på nätet" inte exakt förekommer på webbplatsen.

Att ha den exakta sökfrasen är dock inte lika viktigt som att förstå avsikten bakom sökningen. Sökordsforskningsprocessen handlar inte bara om att hitta det exakta ordet, utan också om att förstå vad kunderna verkligen vill ha och producera högkvalitativt innehåll för att tillgodose det behovet.

Hur kunden forskar på internet

Sökning i olika faser

Användarens sökfråga kan kategoriseras utifrån kundens söksteg.

Sökning i olika faser

Sökningstrappor visar hur man går från allmänt intresse till ett specifikt alternativ. Nick vill ha en dator. Han börjar sökningen med sökordet "bra dator att köpa". Efter att ha utvärderat alla alternativ inser han att han behöver en bärbar dator som är specialiserad på grafisk design. Han gör en ny sökning med sökordet "en bärbar dator för grafiker". Efter att ha upprepat processen några gånger och gradvis renodlat alternativen vet Nick exakt vilken bärbar dator han ska köpa. I detta skede fortsätter Nick sökandet efter ett exakt märke och en exakt modell att köpa. Alla sökfrågor som Nick använde under processen kan kategoriseras enligt nedan:

Typer av sökfrågor
Typer av sökfrågor

SEO-synlighet är nödvändig i alla stadier av sökningen, men särskilt fördelaktigt i köpstadiet när kunden aktivt söker för att köpa en produkt/tjänst. Om du fokuserar ditt sökord endast på transaktionsförfrågan kommer du dock att begränsa din räckvidd. I utvärderings- och preferensstadiet hjälper SEO-synlighet en kund att känna igen och komma ihåg din webbplats, vilket eventuellt kan omvandlas till en köpåtgärd senare.

Bygga upp en kundpersona

Att skapa en kundpersona är ett mycket viktigt steg i sökordsforskningen. Tyvärr tenderar många att ignorera det och hoppa rakt in i skapandet av nyckelordslistan. Det finns två skäl till varför du definitivt vill undvika detta misstag.

För det första spenderar folk den mesta tiden på internet utan att söka efter exakt det du säljer. En person som vill köpa en gitarr söker inte bara efter en specifik gitarr. Han spenderar också tid på hur man spelar gitarr, hur man reparerar strängar, gruppdiskussioner för gitarrister osv. En förståelse för kundpersona är en nyckel till att veta hur din målgrupp tillbringar sin tid på internet.

Det andra skälet är att det finns faktorer som påverkar ordförrådet hos dem som använder internet. Skillnader i ålder, region och kön leder till skillnader i språket. Vill du sälja till unga kunder? Lär dig den slang som de använder på internet.

Att skapa en kundpersona innebär att skapa en person med lika många detaljer som din målkund. Ju mer specifik personaprofilen är, desto lättare är det för dig att förstå användarens beteenden.

Var hittar du nyckelord?

Det rekommenderas att börja med ett stort antal idéer om nyckelord och sedan analysera och välja det bästa för ditt företag. Det finns många sätt att ha en nyckelordspool och du kanske vill kombinera alla tillvägagångssätt.

Brainstorming i grupp

Att ha en brainstorminggrupp inom teamet är ett bra sätt att börja. Du får idéer från någon som känner till din produkt/tjänst eller någon som har direktkontakt med kunderna. Med de råa idéerna från brainstormingen analyserar du alternativen ytterligare med hjälp av sökordsforskningsverktyg.

"Sök relaterat till"-avsnittet eller föreslaget ämne i sökmotorer

Själva sökmotorn är en bra källa till idéer om nyckelord. Om du skriver in det sökord du tänker på i Google får du en lista över potentiella sökord i avsnittet "Sök relaterat till" längst ner på resultatsidan. Du klickar på ett av resultaten, fortsätter att bläddra till avsnittet "Search related to" och får en annan lista med ord.

Nyckelordssökning med Google-sökrelaterad

Även Googles och YouTubes autokompletteringsfunktion är en bra källa till termer som folk faktiskt söker efter.

Nyckelordssökning med Google-suggestion

Om du söker med * (asterisk) före ordet får du fler kombinationer för ordet.

Nyckelordssökning med Google-suggestion

Några andra webbplatser som är bra källor för idéer är Wikipedia, Reddit och forum/gruppdiskussioner. Gruppdiskussioner är mycket användbara för att få reda på exakt vilka problem som din målkund har.

Verktyg för sökordsforskning

Det finns många verktyg för sökordsforskning på marknaden. De ger dig inte bara förslag på nyckelord utan utvärderar också dessa ord. Det är viktigt att välja det mest tillförlitliga verktyget som samlar in data från din målgrupp. De populära webbplatser/verktyg på marknaden som kan nämnas är Google Trends, Google Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush, Ahrefs, Alexa, SimilarWeb, Followerwonk, ExplodingTopics.com, Keyword Surfer... Låt oss veta om du behöver en detaljerad guide om dessa verktyg. Det finns för- och nackdelar med varje verktyg, som vi kommer att ge en kort jämförelse mellan de mest populära verktygen på marknaden.

Verktyg för sökordsforskning
Verktyg för sökordsforskning

Google Keyword Planner är en bra start för SEO-anlöpare. KWFinder är perfekt för sitt pris, lämplig för små och medelstora företag och entreprenörer. Om du tar SEO på allvar är SEMRush och Ahrefs ett måste. Det kan ta lite tid för dig att vänja dig vid och välja de bästa verktygen. Till att börja med är det viktigt att förstå vilken information du behöver, från dessa verktyg, för att välja rätt sökord. 

Hur man väljer rätt nyckelord

Nyckelord svårighet

Nyckelordssvårighet avser hur svårt det är att rankas i Googles organiska sökresultat för den specifika frasen. Du vill ha ett nyckelord utan stor konkurrens, så att det finns en större chans för din webbplats att få en bättre placering. Sökordsforskningsverktyget kan ge dig några siffror på ett ords konkurrensnivå, men kom ihåg att resultatet inte är 100% exakt.

Nyckelordstyper

Utifrån längden kan nyckelord delas in i tre grupper. 

Chefstermin: nyckelord med ett enda ord. Denna typ av sökord är lätt att hitta med hög sökvolym men också mycket konkurrensutsatt. Till exempel skor.

Nyckelord för kroppen: 2-3 ordsatser. Den är mer specifik än huvudtermen och har en hygglig sökvolym. Till exempel vandringsskor.

Lång svans sökord: lång, mer än 3 ords fras. Den här typen av sökord är mycket specifika och har låg konkurrens. Exempelvis bästa vandringsskor för kvinnor.

Det är bevisat att ett långsökt sökord leder till en hög konverteringsgrad. Med svag konkurrens är ett långsökt sökord idealiskt för SEO-synlighet, särskilt för nya och små företag. Men den här typen av nyckelord är också svårare att identifiera jämfört med huvudbegrepp eller kroppsbegrepp.

Sökvolym

Sökvolymen för ett nyckelord är statistiken över hur många människor som söker efter det ordet. Du vill ha ett nyckelord med en stark sökvolym. Kom ihåg att hur sökvolymen anses vara svag eller stark i varje bransch är olika, så ha en överblick över marknaden innan du gör en bedömning. Ett sökord med hög sökvolym är normalt lika med hög konkurrens, så din webbplats kommer att behöva mer ansträngning för att få en högre placering.

Trendande

Du vill ha ett trendigt nyckelord som lockar människor. Nyckelordstrenden förändras med tiden och per geografiskt område, så se till att du väljer ett trendigt nyckelord som växer i popularitet för tillfället, inte ett som är på väg att försvinna.

Relevans

Det är ingen idé att ha ett trendigt sökord som inte har något samband med innehållet på din sida. Som förklarats ovan tenderar Google att visa resultat baserat på användarens avsikt bakom sökfrågan. Ditt innehåll kommer bara att rankas för ett nyckelord om det verkligen tjänar användarens behov.

CPC (kostnad per klick)

Kostnad per klick-indikatorn talar om för dig om människor som söker efter det sökordet spenderar pengar eller inte? Om ett sökord har en bra sökvolym men inte leder till en transaktion är det ingen bra idé att investera i det. Du vill ha ett nyckelord med intäktspotential som kan ge en bra konverteringsgrad.

Säsongsmässiga variationer i efterfrågan på nyckelord

En viktig aspekt av sökordsforskningen är att användningen av sökord varierar kraftigt över tiden. Kom ihåg att ta hänsyn till denna faktor i din strategi. Varje år blir antalet sökfrågor för "badkläder" högre före och under sommaren och minskar under den kalla årstiden. Eller sökningarna på presenter är höga under julhelgen, men inte hela tiden under året. Om du förstår mönstren kommer du att ha en bra förberedelse för dessa säsongsbetonade trendiga sökord.

Tips och strategier för bonusar

I det här skedet har du redan hittat det perfekta sökordet för ditt företag. Grattis! Det rekommenderas att du omvärderar ditt nyckelord med några månaders mellanrum, till exempel en gång i kvartalet. På så sätt kan du se till att alltid ha ett trendigt och välfungerande nyckelord. Det du vill göra härnäst är att ha en bra strategi för att optimera det nyckelordet. Här är några taktiker som du kan ta i bruk direkt.

Producera högkvalitativt innehåll kring nyckelordet

Google föredrar långt och detaljerat innehåll eftersom de vill ge användarna det bästa sökresultatet. Högkvalitativt innehåll ger värdefull information och är trevligt att konsumera. Dessutom kan din webbplats få en bättre ranking om du kan tillhandahålla unikt innehåll som tillför något nytt till marknaden. Det är inte en lätt uppgift. Men alla ansträngningar som läggs ned på att hitta det perfekta nyckelordet är meningslösa om innehållet inte tas på allvar. Vi har publicerat ett inlägg om kraftfull copywriting, som ger användbara tips om hur man producerar innehåll av hög kvalitet.

Om du nämner nyckelordet ie titel

Det kan vara en av de mest gammaldags taktikerna för sökordsoptimering. Och den är säkert fortfarande användbar. När du skriver ditt blogginlägg ska du se till att nämna ditt huvudsakliga nyckelord i titeln, beskrivningen och i de första 100-150 orden. Anledningen till detta är att Google lägger större vikt vid den fras som dyker upp tidigt på din sida. Det är alltså lättare för Google att känna igen att ditt innehåll kretsar kring det givna nyckelordet om du laddar in nyckelordet i de inledande fraserna och styckena.

Optimering av innehåll kring synonymer och relaterade nyckelord

Att du har ett huvudnyckelord betyder inte att du måste hålla dig till den exakta termen hela tiden. Att optimera ditt innehåll med synonymer och närbesläktade nyckelord har visat sig ge positiva resultat. Eftersom människor kan använda olika ord och kombinationer i sökfrågan är det klokt att inte begränsa sig till endast en specifik fras.

Nu har du den nödvändiga guiden till sökordsforskning. Nyckelordsforskningsprocessen kräver mycket arbete men är säkert givande. Om du gör det rätt kommer du definitivt att se positiva resultat i din SEO-verksamhet.

Vår guide har gett dig grundläggande kunskaper för att lyckas med sökordsforskning. Vi diskuterar eller svarar gärna på alla dina frågor som rör ämnet. Vilken uppgift är den svåraste för dig? På vilka områden behöver du ytterligare vägledning? Vi har en annan blogg om lokal SEO som kan vara intressant för dig.

Läs mer på vår webbplats för att få mer information om marknadsföring. 

Dela det här inlägget

Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Gillade du den här artikeln?

Vi har mycket mer! Anmäl dig till vår e-postlista och få de senaste nyheterna och artiklarna direkt till din inkorg varje vecka.

Fler inlägg